Perbedaan Discount Dan Cash Back

Dalam teknik marketing dikenal berbagai macam teknik untuk menarik pembeli dengan menurunkan harga. Dua istilah pemasaran yang sering digunakan oleh pedagang adalah Discount dan Cash Back. Pada dasarnya dua metode di atas adalah sama yaitu mengurangi harga jual. Namun apa perbedaannya?

Discount adalah bentuk potongan harga jual di muka untuk konsumen, biasanya dalam bentuk persentase. Misal Laptop seharga Rp 10.000.000,- jika diberi discount 30%, maka harga jualnya mengalami pemotongan Rp 3.000.000,- dan harga jual setelah discount menjadi Rp 7.000.000,-.




Sedangkan Cash Back adalah bentuk potongan harga jual untuk konsumen dan pemberlakuannya di belakang, biasanya dalam bentuk sejumlah rupiah. Pemberlakuan potongan di belakang maksudnya setelah pembeli melakukan pembayaran tunai ataupun down payment (untuk pembelian kredit) dan kadang disertai syarat tertentu. Misal Mobil seharga Rp 100.000.000,- dengan down payment Rp 30.000.000,- cash back Rp 5.000.000,- artinya setelah pembeli membayar uang muka dan mobil diterima, baru pembeli akan memeroleh pengembalian uang Rp 5.000.000,-. Atau mungkin saja pengembalian uang tadi dilakukan saat pembayaran angsuran pertama.

Jadi perbedaan pokok antara discount dan cash back hanya terletak pada pemberian potongan harga di depan atau di belakang. Dan dalam perkembangannya pedagang kadang menambah syarat-syarat akan berlakunya potongan tersebut atau menggunakan istilah yang lebih menarik bagi konsumen. Misalnya untuk discount ada istilah buy 1 get 1 (sama dengan discount 50% namun pembeli "dipaksa" membeli minimal dua item), discount 50%+20% (sama dengan discount 60%) dan lain-lain.

Ada yang mau menambahkan?
ADVERTISEMENTS :

Latihan Soal CAT CPNS 2014

27 komentar

jd pengin belanja klo ada voucher :D

Reply

Masih kurang paham dengan cashback dalam praktiknya, hmm

Reply

Masih kurang paham dengan cashback dalam praktiknya, hmm

Reply

itu maksudnya 50+20=60% gimana ya? kok gak 70%?

Reply

Discount pertama : 50%
Discount kedua : 20% dari 50% = 20% X 50% = 10%
Total discount 50% + 10% = 60%

Reply

thanks ya penjelasannya lebih konkret sekarang ;)

Reply

thanks bro sekarang ane udah paham.
yang mau belanja bisa kunjungi www.killiwatch.com mumpung lagi ada potongan harga :)

Reply

Kalau arti dari "buy 1 get 1 freebei" apa ya?

Reply

Marketing memang sangat unik,
tapi harus di gunakan dengan bijak' sama sama untung

Reply

Namanya sama 😁

Reply

intinya gratis saja sudah :)

Reply

Haha lebih enak ya kalo pake voucherπŸ˜‚πŸ˜‚

Reply

Terima kasih, anda menyampaikan dengan bahasa yang mudah difahami .Sebenarnya sy jg Ada bayangan pengertian ke situ namun ingin akin dengan apa yang kutangkap. Semoga Profess Anda semakin success , bagus untuk seorang pengajar/ dozen. Terima kasih yaa...

Reply

apa bedanya dengan rebate mas..?

Reply

Hi. This post was extremely inspiring, especially since then. Apply visa to Turkey using your laptop, tablet, smartphone or desktop PC. The visa application process takes no more than ten minutes.

Reply

Thank you Before applying for Kenya visa you must check the eligible countries for Kenya Visa. To verify kenya e-visa that Are you eligible to get the Kenya visa or not?

Reply

Hey guys, Many poeple ask, What is medical visa in India? The e-medical visa is a short term visa granted for medical treatment reasons. Visa to India is an online travel authorization for foreign nationals who wish to seek medical treatment in the country.

Reply

Hii friends, I wanted to write a little Info related to Visa. Are you interested in traveling to any country? Yes, you can e visa apply online. You can fill out your visa application form online within 5 to 10 minutes via our Visacent website. We offer visas to citizens of over 190 countries. You can read more info about visas via our website.

Reply

Thanks a lot for sharing this blog. Many people ask about Egypt visa requirements. You can read via our Egypt Visa website online.

Reply

Hello! Your support is invaluable, motivating us to provide even more engaging content. Thank you for being our inspiration and encouraging us to continue creating. The cost of a Saudi e visa cost based on the type and duration. As of my last update in 2021, prices ranged from $40 to $300, depending on the visa type and processing speed. Please check the latest information for updated costs.

Reply

I'm thoroughly impressed with the depth of information in this blog. The content is truly remarkable, and I've read something similar before, but this article is a standout.

Reply

Engaging read Your insightful perspective adds depth to the discussion. I appreciate the way you seamlessly blend information and personal insights, making the content not only informative but also relatable. It's evident that you've put thought into crafting this piece. The conversational tone keeps the reader hooked from start to finish. Looking forward to more content that sparks curiosity and encourages further exploration of diverse topics

Reply

Strolling amidst the narrative richness of your recent composition was a deeply immersive experience. Your words, like delicate brushstrokes on a canvas, crafted vivid emotions and profound ideas. The harmonious interplay of insight and elegance enchanted my mind, leaving me both reflective and invigorated. Your writing exudes a magnetic charm that transcends mere conveyance; it's an odyssey of connection and introspection.

Reply

🌟 What a captivating blog! It feels like stumbling upon a hidden gem in the vast expanse of the internet. Every sentence is a testament to the author's brilliance, offering insights and wisdom that resonate deeply. From thought-provoking reflections to practical advice, there's something here for everyone. I'm already looking forward to immersing myself in this treasure trove once again! ✨πŸ’Ž

Reply

Your blog post eloquently delves into the unpredictable nature of life's journey. Your ability to convey the significance of resilience and adaptability is truly remarkable. Your perspective motivates me to confront every curveball with bravery and composure. Amidst a world obsessed with perfection, your genuine reflections stand out. Thank you for emphasizing that growth often stems from unforeseen obstacles. Your words serve as a guiding light through the intricate maze of life's twists and turns.

Reply

This narrative intricately unveils the expedition of self-discovery and growth. Its storytelling is enchanting, drawing readers into a journey of self-reflection and revelation. Each line resonates deeply, speaking to individuals embarking on their own paths of enlightenment. The authenticity and depth it conveys make it a compelling tale, emphasizing the importance of embracing vulnerability and perseverance.

Reply

What a gem! This blog post simplifies complex concepts effortlessly. The writing style is engaging and holds my attention. It's not often you find a blog that's both educational and entertaining. The visuals are fantastic and complement the content well. Kudos to the author for sharing such valuable insights in such a user-friendly manner. Can't wait for more!

Reply

Posting Komentar